Gili en Komodo - Reisverslag uit Labuanbajo, Indonesië van roland cynthia - WaarBenJij.nu Gili en Komodo - Reisverslag uit Labuanbajo, Indonesië van roland cynthia - WaarBenJij.nu

Gili en Komodo

Door: rolandencynthia

Blijf op de hoogte en volg roland

06 September 2011 | Indonesië, Labuanbajo

Na een ietwat vertraagde vlucht kwamen we op 8 augustus voor de tweede keer op Denpassar, Bali, aan. Met de taxi naar Kuta. De volgende dag naar het immigratiebureau om ons visum te verlengen. Ik was helaas om half 1 daar. Lunchtijd van 12 tot 2. Tevens had ik voor de aanvraag voor 12 uur moeten zijn. Verder kwam ik erachter dat je nadat je de aanvraag heb ingediend na 3 dagen terug moet om te betalen en weer 2 dagen later mag je hem ophalen. Kortom erg omslachtig allemaal. Kennelijk willen ze in indonesie niet dat je langer dan 30 dagen blijft (en het eerste 30 dagen visum krijg je zo zonder controle bij aankomst). Na wat speurwerk op internet kwamen we erachter dat in Mataram, Lombok de visum aanvraag maar 2 dagen duurt. Aangezien we toch deze kant op willen besloten we het daar te proberen. Met busjes, 4 keer overstappen, naar Panganbai. Met de veerboot naar Lombok. Hier nog een vervelend taxiritje met een erg onaardige chauffeur maar 's avonds laat waren we in Mataran. De volgende dag gelijk naar het visum bureau. Eerst formulieren kopen en vervolgens naar de bali. De vriendelijke mevrouw vertelde ons dat het 2 dagen duurt maar dat we ook de express service kunnen hebben en dan is het in een uur geregeld. Dit kost uiteraard wel bijna het dubbele (40 ipv 25 Euro). De express service gekozen en met een half uurtje hadden we ons lullige stempeltje. We vroegen om een bonnetje maar die kregen we niet.....

Met andere toeristen konden we meerijden naar de Gili eilanden. Drie 'bounty' eilandjes tussen Bali en Lombok waar we een weekje 'vakantie' willen houden. We wilden naar Gili Air maar hier ging geen bootje meer heen dus dan maar naar het drukkere Gili Trawangan. In het wat rustige noordelijke deel een leuk huisje gevonden vlakbij het strand. Op Gili lekker op het strand gelegen, aan het strand gegeten en langs het strand gewandeld. In een paar uur het eiland rond. Mooie zonsondergangen. Bij een luxe resort hadden ze een heerlijk zwembad en cocktail happy hour en kennelijk mochten voorbijgangers hier ook lekker zwemmen en drinken. Een dagje gesnorkeld en een dagje gedoken. Een paar schildpadden gezien waarvan de grootste naar schatting anderhalve meter groot was. Kortom een relaxed weekje. We waren wel toe aan wat ontspanning en een paar dagen niet verplaatsen en de rugtas in- en uitpakken.

Er is echter een hoop te zien in indonesie dus we moeten verder. Op Gili een 4 daags boottochtje geboekt naar Flores waarbij we onder andere de Komodo eilanden bezoeken.
Op 18 augustus eindigde ons weekje vakantie op Gili en gingen we middels een wankel bootje terug naar Lombok. Vervolgens met de bus naar de andere kant van het eiland en hier wachtte ons schip voor de komende 4 dagen. Een bootje van 'pak 'm beet' 20 meter lang. Er waren 2 dekken waarbij de bovenste het slaapgedeelte was. Hier moesten we allemaal (we waren met 18 toeristen) met de dunne slaapmatjes strak tegen elkaar aan slapen. Het was amper een meter hoog dus kruipend over de matjes van anderen naar je slaapplek. Aan het eind van de middag vaarden we uit. Twee uurtjes varen en op een mooi plekje gingen we voor anker. Eten en klaarmaken voor de nacht. Het benedendek leek ons een betere slaapplek dus we gingen lekker op het voordek onder de sterren liggen. Helaas voeren we niet op de beloofde 4 uur uit, maar om 2 uur 's nachts. We waaiden vrij snel van dek en moesten toch maar weer binnen liggen. Een kort nachtje. Wel een prachtige omgeving om te ontwaken. Na het ontbijt stoppen bij een eilandje en zwemmend naar de kant. Hier een wandeling naar een mooie waterval.
Weer even varen en later een stop bij een eilandje met een kratermeer. Hier gewandeld en gesnorkeld.

In het programma wordt de 2e nacht doorgevaren dus we hadden een vaartochtje van ca. 16 uur voor de boeg langs de noordkust van Sumbawa richting Komodo. We hadden een flinke tegenwind en de golven werden hoger. Niet eens zo dramatisch maar het was een heel klein bootje en het werd steeds minder een ontspannen boottochtje. Toen een golf over het dek sloeg verplaatsten we onze natte handbagage maar snel naar het bovendek. Voor het eten gingen we even voor anker in een baai maar daarna moesten we weer verder. De deining was behoorlijk en in het donker leek het nog erger. Een aantal werden zeeziek en van het door veel mensen royaal ingekochte bier werd weinig gedronken. Na een paar stevige deiningen naar links en rechts brak bij 2 Nederlandse families met kinderen toch lichte paniek uit. Zij wilden naar de kant en pas morgen weer verder varen. Na en korte stemronde onder de rest besloten we toch om door te varen. Normaal slapen was er echter niet bij en je moest je af en toe schrap zetten niet naar de andere kant te rollen. Kortom een leuk boottochtje. Gelukkig werd het wel weer morgen. We vaarden ook de zee in tussen Sumbawa en Flores dus het water werd een stuk rustiger. Eerst op 2 prachtige plekken snorkelen en na de lunch meerden we aan op het eiland Komodo. Hier konden we met een gids een wandeling maken van 1 tot 2 uur. Vrij snel zagen we onze eerste 'draak'; de Komodo Varaan. Een hagadis die alleen hier leeft en tot ca. 2,5 meter lang kan worden. En niet onbelangerijk, naast buffels en herten lusten ze ook mensen. Bij een plas water zagen we er nog een paar. Hoewel een prachtige wandeling over het eiland zagen we eigenlijk alleen in het begin en het eind de draken. Ze komen namelijk op de etensgeur af uit de huizen van de parkwachters. De meeste liggen overigens zoals alle koudbloedige dieren voornamelijk stil te liggen.
Nog een klein stukje varen en toen voor anker op een mooi plekje. Een eilandje met mangroven en heel veel vleermuizen. Heerlijk een nachtje terwijl de boot stil ligt. De volgende dag naar het eiland Rinca. Hier leven ook nog draken en hier weer een mooie wandeling gemaakt. Wederom vooral draken bij start en finish. Als afsluiter nog snorkelen bij een mooi eilandje en tegen 4 uur meerden we aan in Labuanbajo; het westelijke punt van Flores.

• 06 September 2011 - 16:46

Joop En Marijke:

hoi hoi, wat een verhalen allemaal erg leuk om te lezen hoor, wat hebben jullie al veel meegemaakt zeg...ik heb je de naam van de hostel op Bali al gemaild, dan kan je kijken of je toevallig in de buurt zit...de website staat in de mail die ik je vanavond gestuurd hebt. geniet er nog verder van op Bali en ik blijf jullie volgen hoor. groetjes van ons uit HHW

• 06 September 2011 - 17:48

Ilse En Timo:

Wauwie!!!!!!!

• 06 September 2011 - 19:41

Frank En Claudia:

Hoi Roland en Cynthia,

Wat toch weer mooie belevenissen zo in Indonesie, leuk om te lezen.
    Hier is het weer troosteloos (als jullie nog wat water willen......).

Groetjes

• 08 September 2011 - 06:48

Frank:

Mooie foto's, mooie verhalen. Gefeliciteerd met je verjaardag!

• 02 Oktober 2011 - 20:26

Kees En Margriet:

Ha die Roland en Cynthia,

We hebben alle reisverslagen weer gelezen. Het ziet er weer ongelofelijk schitterend uit. Hier is het momenteel ook tropisch met 25 graden op 2 oktober. Geniet en groetjes van Kees en Margriet !

• 09 Oktober 2011 - 11:02

Frank, Ilse En Timo:

Waar blijft het volgende verslag????? We zijn absoluut niet nieuwsgierig hoor, we willen alleen maar alles weken!!!

• 09 Oktober 2011 - 11:03

Stomme Wij:

Oeps, typefout....... weTen natuurlijk i.p.v. weKen