Australie
Door: rolandencynthia
Blijf op de hoogte en volg roland
29 Oktober 2011 | Australië, Perth
We kwamen 's avonds laat in Darwin aan. We zijn er een paar dagen gebleven, beetje rondgewandeld en een campertje gehuurd om in 4 weken naar Perth te reizen.
Op 13 sept vertrokken we naar Litchfield NP. Hier zijn veel watervallen en riviertjes waar je prachtige wandelingen kunt maken, en heerlijk kunt zwemmen. Er waren een paar basic kampeerplaatsen waar we met de camper gingen staan. Er was een toilet, en wassen kon in de rivier. Er waren vuurplaatsen, dus hebben we een vuurtje gestookt om te koken, en daarna met een lekker wijntje onder de sterren te zitten. We hebben heel wat kangoeroes gezien, leuk!
Daarna gingen we naar Kakadu NP. Ook hier weer mooie (korte) wandelingen gemaakt. Het is zo extreem heet dat we de langere wandelingen maar overslaan. Er is evengoed genoeg te zien: wetlands, vogels, kangoeroes, prachtige rotsformaties, rivieren, meren, uitzichtpunten en Aboriginal rotsschilderingen. Zwemmen kan hier helaas niet vanwege de krokodillen. Er is een rivier aan de rand van het park met een flinke stroming vanwege de getijden. Hier liggen veel krokodillen met hun poten uitgespreid te wachten op de vissen die voorbijkomen, er waren er zeker een stuk of 10!
Onze volgende bestemming was Katherine, hier zijn we bij de Edith falls geweest. Je kon hier zwemmen, er zaten 'alleen maar zoetwater krokodillen', en die schijnen niet zo gevaarlijk te zijn. Tsja, er waren meerdere mensen aan het zwemmen, dus we zijn het water ingegaan, maar ik keek toch wat wantrouwend om me heen! Bij de Katherine Gorge (een mooie kloof) wilden we een stukje gaan wandelen, maar het was zo verschrikkelijk heet, ruim boven de 40 graden, dat we vanaf het eerste uitkijkpunt alweer terug zijn gegaan. Er zijn ook enorm veel vliegen, af en toe word je er helemaal gek van.
De route vanaf Katherine was prachtig, hele mooie rotsen en uitgestrekte vlaktes. Er zijn veel hele dikke Boab bomen onderweg. Er is heel weinig verkeer, de meeste tegenliggers steken hun hand op. Er zijn rest area's langs de weg, en op een aantal mag je gratis overnachten. Vaak is er een toilet, verder zijn er geen faciliteiten. Maar met ons campertje met watervoorraad, kooktoestelletje en koelkastje hebben we eigenlijk niets nodig, dus we hebben vaak van deze plekken gebruik gemaakt. Soms was het gewoon een open plek, maar er waren ook prachtige plekjes bij, en je kon er vaak een vuurtje stoken. Onze watervoorraad was niet voldoende om uitgebreid te wassen, dus werden we daar heel creatief in. Ik heb mijn haar af en toe onderweg bij een kraan gewassen, of soms was er bij een strand een douche, ging prima.
We gingen de staatsgrens over van Northern Territory naar West Australia, 1,5 uur tijdverschil, werd het ineens veel vroeger donker. We gingen al vroeger slapen, en al vroeger op. We zijn naar Lake Argyle gereden, een van de grootste meren in Australie. Daarna naar Kunnunurra, waar we in een klein parkje een mooie wandeling hebben gemaakt. We wilden graag naar de Bungle Bungles, een heel mooi park met rood-zwart gestreepte rond gevormde rotsen, wat alleen bereikbaar is met een 4WD. De goedkoopste tour die we konden vinden was $285, ongeveer 240 euro pp, voor 1 dag. Dat hebben we dus niet gedaan. Maar er was bij de afslag weer zo'n gratis rest area, daar zijn we gaan staan met het campertje, en we hebben daar mensen gevraagd of we niet misschien mee konden rijden. Er zijn veel gepensioneerde Australiers die met een 4WD en een enorme caravan op pad zijn. Met John en Linda mochten we meerijden, volgens mij vonden ze het heel gezellig dat we mee gingen, en wij konden zo toch nog de Bungle Bungles zien. Het was enorm indrukwekkend, prachtig om te zien, dus we waren erg blij dat het was gelukt. Terug bij de rest area heerlijk afgekoeld in het riviertje, het is nog steeds bloedje heet.
Weer een enorm stuk rijden door de outback van Australie, wat een leegte, en toch zo mooi. Onderweg naar Geiki Gorge, de enige plek in de Kimberleys waar een verharde weg naartoe gaat. Mooie wandeling gemaakt langs de kloof en de rivier. Toen we verder reden en het donker begon te worden zagen we een rode gloed in de verte. Ze steken hier het gras in de brand, zodat daarna het nieuwe gras weer op kan komen. Het kwam al dichterbij, tot we op een gegeven moment naast het vuur stonden!
Na nog een lange rit kwamen we in Broome aan. Ik ben hier naar de tandarts geweest, de vulling die de Chinese tandarts had vervangen was er weer uitgevallen. Daarna naar Gantheume point, waar je bij laag tij dinosaurus voetafdrukken in de rotsen kunt zien. We vonden ze niet zo bijzonder. De zonsondergang was wel heel mooi. Op een camping overnacht, en heel lang onder de warme douche gestaan. De temperatuur hier aan de kust is een stuk aangenamer (koeler) dan in het binnenland. De volgende dag heerlijk op het strand gelegen, en daarna weer op weg.
We reden een heel stuk naar het zuiden, en hebben bij Cape Keraudren, aan het eind van 80 mile beach, overnacht. Een prachtig plekje, direct aan het strand. We hebben bij zonsondergang een stuk over het strand gelopen, we hadden het hele strand voor onszelf, zo uitgestrekt en mooi. In Broome waren veel mensen op vakantie, en was het erg druk op de camping, hier is bijna niemand.
In de buurt van Port Headland zijn een aantal mijnen, we kwamen hier veel roadtrains tegen, soms wel met 4 aanhangers. We gingen wat boodschappen halen en wilden wijn kopen, hier zijn vanwege drankmisbruik allerlei regeltjes voor, dus we moesten een uurtje wachten voor we weer de 2 liter dozen konden kopen. Daarna richting Karijini NP. De omgeving was weer erg mooi, en de rest area had een prachtig uitzicht. In het park zijn we naar een kloof geweest, je kon langs de rand lopen, en langs de bodem van de kloof terug. Er waren een paar heerlijke plekjes om te zwemmen, en hier zijn eindelijk geen krokodillen meer!
Ook in Tom Price zijn een aantal mijnen, en je kunt hier op een tour naar een ijzermijn. Het was best interessant om dit te zien, maar ze slaan wel erg door in de veiligheidsregels, de echte actie kregen we niet te zien. Wel een aantal enorme machine's en voertuigen.
Weer kilometers maken richting Exmouth. Je kan hier in Cape Range NP overnachten, maar dan moet je wel heel vroeg in de ochtend in de rij gaan staan, het zit snel vol. Eerst een nachtje op een camping, waar we onze kleren voor het eerst na ruim een half jaar weer eens in een wasmachine stopten, hiervoor alles met de hand gedaan, of ergens afgegeven. We hoorden dat er schildpadden op het strand waren gezien, zijn we in het pikdonker nog heengereden, maar helaas geen schildpad gezien. De volgende ochtend al om 6 uur naar Cape Range, we hadden daardoor een prachtig kampeerplekje bij het strand te pakken. We moesten voorzichtig rijden, er zaten enorm veel kangoeroes langs de weg. We hebben een korte wandeling door een kloof gemaakt, en wilden daarna gaan snorkelen. Bij Turquoise Bay kun je snorkelen, in een stroming langs het strand. De stroming was enorm sterk, en door de harde wind waren er flinke golven, dus het was niet echt relaxed snorkelen. Maar we hebben wel een rifhaai en een rog gezien, en veel vissen. Later vanaf het strand hebben we schildpadden in zee zien zwemmen, en de volgende ochtend zagen we twee parende schildpadden op het strand! Ze nemen nogal de tijd daarvoor. Later zagen we in de verte walvissen voorbij zwemmen. We waren het park alweer uit toen we over een strandje hoorden waar een heleboel schilpadden zaten, zijn we weer een stukje terug gereden om te kijken. Daar zaten er wel een stuk of 10 op het strand, geweldig! Helemaal blij gingen we weer op pad.
Onderweg kwamen we langs een kloof, de weg was erg slecht, maar het uitzicht prachtig, gebergte met strakblauwe zee in de achtergrond, dus heel langzaam verder gereden. Daarna een flink stuk rijden naar de volgende restarea.
In Denham, bij Shark Bay, was een 'camping' aan zee, er waren helemaal geen voorzieningen, maar het uitzicht was heel mooi. Daar in de buurt is Monkey Mia, hier worden wilde dolfijnen gevoerd. Ze zijn natuurlijk gewend aan mensen, en komen dus vlakbij.
Onze volgende bestemming was Kalbarri NP. Het mooiste punt van het park ligt aan het einde van een onverharde weg, dus ook hier zijn we met mensen meegereden om dit te kunnen zien. Mooie plek met rotsformaties, rivier en twee kloven. In ons eigen campertje zijn we verder langs de kust gereden, op deze plek zijn Nederlanders van de VOC als eerste Europeanen aan land gekomen. Leuk om oude landkaarten te zien, en hun herkenningspunten langs de kust.
Het landschap begint te veranderen, we komen weer wat meer de bewoonde wereld in. We zijn naar een strand in een klein plaatsje geweest, en naar de Pinnacles, een park met zandsteenformaties waar je tussendoor kunt rijden, zag er mooi uit. Er waren wel weer enorm veel vliegen.
In Perth aangekomen moesten we het campertje helaas weer inleveren, het was heerlijk ons eigen huisje op wielen te hebben. We hebben bijna 7000 km in 4 weken tijd afgelegd! In Perth hebben we door de stad gewandeld en zijn we naar een paar musea geweest, en konden we weer eens internetten. Midden in de nacht naar het vliegveld voor onze vlucht naar Fiji.
29 Oktober 2011 - 22:45
Pierre:
Fantastisch verhaal weer, wat een mooie reis maken jullie. En ook hele mooie foto's. Geniet er maar lekker van.....
groeten, Pierre, Malinie en Shalina -
Maria:
Ik geniet er met jullie mee. -
30 Oktober 2011 - 09:35
Sander,Hank En Teun:
7000 km afleggen in 4 weken is toch ook niet misselijk zeg. Begint wel beetje op werken te lijken. Jammer dat het zo waaide bij turquase beach. Ben ik ook geweest, vond het de mooiste snorkelplek waar ik ooit geweest ben. Goeie reis verder!! -
30 Oktober 2011 - 11:05
Mam:
gottegot krokodillen zijn altijd linke beesten!!!!! Verder wel weer een geweldig verhaal liefs -
31 Oktober 2011 - 11:08
Frank:
Jaloers! -
31 Oktober 2011 - 20:31
Carla:
Mooi verhaal en wat een prachtige foto's!! -
02 November 2011 - 08:21
Quintus:
hoe was het in halls creek , fitzroy crossing en roebourne by the way.
geniet verder.
goede reis -
07 November 2011 - 21:13
Pa En Ma Dekker:
Prachtig reisverslag ,we volgen jullie zo de wereld rond -
10 November 2011 - 13:45
Brigit Boom:
Wauw, wat een foto's! Dit maakt dat ik me in mistig Holland afvraag wat ik hier in vredesnaam aan het doen ben! Heerlijk om jullie verhalen te lezen.
Groetjes -
02 December 2011 - 08:35
Kees:
Tja een beetje laat gelezen, maar dat maakt het niet minder leuk. Het blijven leuke verhalen en schitterende foto's. (een klein pietepeuterig stukje van de reis was wel herkenbaar, Shark-bay, kalbarri, pinnacals Perth) Ga zo door! Groeten Kees -
09 December 2011 - 11:12
Elisabeth De Jong:
Tjonge jonge, wat maken jullie eenhoop mooie dingen mee zeg!
Dit is echt 'one's in a life time stuff' !!
Ik ben benieuwd hoe jullie je voelen na zo'n lange tijd van huis te zijn geweest.